Thursday, April 17, 2014

BSP (Blood Sugar Profile)


BSP? What’s that!!

Hokey.. BSP actually stand for BSP (Blood Sugar Profile).


Mom to be je la yang faham BSP tu apa + mom yang ‘bertuahhhh sgt’ mcm aku la.. Hukhukkkk…*seedeey menanges dalam lagu..
Mom yang result MGTT nyer adalah kantoi, maka dengan senang hati KK akan hubungi u olls & maklumkan yang korg disyaki ada kencing manis... maka kena la buat BSP test ni...
Aku checkup kat Klinik Kesihatan Seri Kembangan so dah dapat pickup phone pon dr nurse KK ni..anak 1st dah kena BSP..lalallalaaa :)

Seperti kejadian sedey aku... KK cal & maklumkan result MGTT aku agak tinggi, maka kena la pergi KK pada 2 April 2014 untuk buat BSP test...aku rasa dah control makan semua dah tapi kenapa la ek boleh tinggi..aku rasa maybe aku minum air gula yang pekat likat tu..mau tidaknye kena habiskan satu cawan like dis…
Source: Google
Ouhhh stress!! Manis yang amat! Tuk mommy yang nak tau procedure buat BSP ni..aku bg guide cket ya.. 

Procedure BSP test;
2/4/2014:


  • 10.00 pm: Amik darah (1st) tapi cket jek la kt jari jek..so don’t worry tak sakit pon; (Sebelum tu kena start puasa dari jam 8.00 pm-10.00 pm). After that boleh makan.
  • 12.00 am-8.00 am: Puasa ya mommy!!

3/4/2014:

  • 8.00 am: Amik Darah (2nd). Lepas dah kena cucuk tu boleh la sarapan
  • 9.00 am- 11.00 am: Puasa lagi ya mommy!!
  • 11.00 am: Amik Darah (3rd). Lepas dah kena cucuk tu boleh la makan lagi
  • 1.00 pm- 3.00 pm: Puasa lagi ya mommy!!
  • 3.00 pm: Amik Darah (4th). Lepas dah kena cucuk tu boleh la makan, makan, makan…yeay!! Tak payah puasa dah!!

Alat tuk test bacaan gula, mcm gambar ehsan google kat bawah ni ya..aku tak sempat nak snap nurse tu cucuk darah..hehe..maybe next time k!





 Source: Google

Alhamdulillah reading aku nurse cakap memang canteq, aku ingat tu 1st and last..ahahha..tapi maap ya itu hanya angan-angan..kena repeat setiap 2minggu.. memang banyak la mc aku tuk tahun ni..kuikuikuii

p/s mommy: jaga la makan+minum semoga korang tak kena BSP like me! yehuuuuu


Ohooo nak share pic scan baby last checkup hari tu..15 weeks..doakan aku bersalin normal ya sbb doc ckp uri ku ke bawah…uhukkk takut!




1 comment:

  1. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete